Picture2

Om oss

Vi är de första svenskspråkiga scouterna utanför Sverige och Finland

Så startade Scouterna i Bryssel

Under våren 2017 väcktes tanken att starta svensk scoutverksamhet i Bryssel med syftet att erbjuda svensktalande barn och ungdomar en rolig och utvecklande fritidsaktivitet i naturen som samtidigt möjliggör kontakt med Sverige och utveckling av svenska språket. En svensk scoutverksamhet skulle också bli del av både belgiska och internationella scoutgrupper i Belgien och tillgång till frilufts- och scoutcentra runtom i Belgien med möjlighet till hajker och scoutläger. Som scout är man också del av en internationell gemenskap med scouter i hela världen, över 40 miljoner medlemmar i större delen av världens länder.

Den 7 juni 2017 höll vi ett informationsmöte där vi också lanserade en intresseanmälan för föräldrar och potentiella ledare. Positiv respons från fyrtiotalet barn via deras föräldrar. 10-15 personer indikerade intresse av att vara ledare eller att stödja på annat sätt. Enkäten visade att de flesta vill hålla scoutmötena på söndag med en viss preferens för eftermiddagen.

Den 21 juni höll vi ett uppföljande möte för scoutledare. Där medverkade också representanter för finska, danska och brittiska scouterna i Bryssel för att berätta om deras verksamhet.

Efter en intresseanmälan höll vi en informationsträff den 7 september som riktade sig till de som indikerat beredskap att vara ledare, att göra punktinsatser, att hjälpa till med hajker och läger, medlemsregister, hemsida och kommunikation etc.

Den 16 september höll vi ett första planeringsmöte för ledare där vi också diskuterade scoutings mål och mening (se nedan). Till dess hade vi beställt ledarskapsböcker och programböcker från Sverige samt de första scouthalsdukarna.

Den 24 september höll vi en uppstart i Parque Cinquantennaire/ Jubelpark där barn och föräldrar fick pröva på svensk scouting.

Scoutträffar hölls sedan den 1, 8 och 22 oktober, 12, 19 och 26 november, 3 och 17 december. Avslutningen på höstterminen hölls i Waterloo den 17 december utanför skandinaviska skolan. Då fick också alla scouter sin första halsduk vid en ceremoni. FOS Open Scoutings ordförande kom på uppskattat besök och höll tal.

Under våren hölls träffar den 21 och 28 januari, 4, 18 och 25 februari (i Waterloo), 4, 11 och 18 mars (Waterloo), 15, 22 (vi firade St Georgsdagen) och 29 april (i svenska kyrkan och park), 6, 13, 20 och 27 maj, 3, 10 och 24 juni. Den 2-3 juni höll vi vår första hajk i De Hoge Rielen (Spårare och Upptäckare). Den 24 juni hölls terminsavslutning med märkesutdelning. Alla scouter fick Trelleborgs kårmärke med en hälsning från kårordförande.

Under våren skaffade vi också scoutskjortor från svenska scoutshop som kunde leverera direkt till Bryssel.

Den 3-4 mars 2018 höll två ledare från Skånes scoutdistrikt en grundläggande scoututbildning i Bryssel – ”Leda scouting”. Alla ledarna har genomgått också den obligatoriska och webbaserade utbildningen Trygga Möten.

Alla avdelningar träffas parallellt varje söndag från 14.00-16.00 oftast i Foret de Soigne, Zonniewoud.

Svenskt och belgiskt medlemskap

Scouterna Bryssel är medlemmar i två scoutförbund, svenska Scouterna som en sektion av Trelleborgs scoutkår och belgiska FOS Open Scouting, som ”114 FOS Scouterna Bryssel”. Det dubbla medlemskapet gör avgifterna lite högre, men ger oss tillgång till både belgisk scoutstruktur och svenska programmaterial, utbildningsstöd och erfarenhetsutbyte. Vi är också medlemmar i ett nätverk för internationella scouter i Bryssel (Expat scouts).

Stadgar och mötesprotokoll

  • Den 14 oktober 2018 antog årsstämman våra stadgar.
  • Vår styrelse består av ordförande Sara Ahnborg, vice ordförande Lisa Gullbransson, kassör Magnus Franklin plus ledamöter.

Scouting bygger på scoutmetoden

Vi följer svenska Scouternas scoutmetod. Scoutmetoden består av sju pusselbitar:

  1. Scoutlag och scoutlöfte
    Scoutlagen handlar i grund och botten om att vara en schysst kompis och medmänniska, det är något som alla scouter försöker leva upp till. Vi arbetar aktivt med våra värderingar genom att hela tiden diskutera dem i olika sammanhang.
  2. Patrullsystemet
    Alla våra aktiviteter genomförs i små grupper, patruller, där alla får synas och vara delaktiga. I patrullerna lär sig scouterna att samarbeta, att leda sig själv och andra och visa hänsyn. En annan viktig del av patrullsystemet är att lära sig respektera sig själv och omgivningen.
  3. Learning by Doing
    Att själv få prova, våga misslyckas och prova igen, gör att scouterna hela tiden lär sig nya saker. Genom att tänka igenom och diskutera vad vi tycker har gått bra eller inte bra och varför, utvecklas vår kreativa förmåga att lösa uppgifter på ett smidigt sätt, något som vi har nytta av resten av livet. Dessutom är det roligare att få göra saker själv än att bara titta på.
  4. Stödjande och lyssnande ledarskap
    Genom möten och aktiviteter på Scouterna får var och en lära sig att leda sig själv och andra med stöd av vuxna. Vi har ett värdebaserat ledarskap och jobbar för att vår verksamhet ska vara fri från övergrepp.
  5. Lokalt och globalt samhällsengagemang
    Vi engagerar oss i och försöker påverka vad som händer i samhället, både i området där vi bor och ute i världen. Genom det lär vi oss kämpa för en bättre värld där alla människor är lika mycket värda och mår bra.
  6. Friluftsliv
    Vi försöker vara utomhus så mycket som möjligt. Naturen erbjuder fantastiska upplevelser och skapar utmaningar där patrullens samarbetsförmåga sätts på prov. Genom att vara ute lär vi oss också hur viktigt det är att ta hand om naturen och ta ansvar för miljön.
  7. Symboliskt ramverk
    En viktig del i vår verksamhet är att skapa gemenskap, sammanhang och tillhörighet genom symboler, cermonier och teman. Att få andningshål för tid till reflektion, lugn och eftertanke. Det kan till exempel vara att patrullen samlas runt en lägereld där var och en får berätta hur deras dag har varit. Det kan också vara att en patrull bestämmer sig för ett tema, för att binda ihop aktiviteterna under en termin eller ett läger.”

Scouterna gör unga redo för livet!

I Scouterna får barn och ungdomar möjlighet att utvecklas utifrån sina egna förutsättningar och det vi gör syftar till att bidra till scoutens personliga utveckling. Vi baserar vår verksamhet på svenska Scouternas 14 målspår vars svårighetsgrad stegras från åldersgrupp till åldersgrupp:

  • Ledarskap
  • Aktiv i gruppen
  • Relationer
  • Förståelse för omvärlden
  • Känsla för naturen
  • Aktiv i samhället
  • Existens
  • Egna värderingar
  • Självinsikt och självkänsla
  • Fysiska utmaningar
  • Ta hand om sin kropp
  • Problemlösning
  • Kritiskt tänkande
  • Fantasi och kreativt uttryck

Vill du engagera dig i Scouterna Bryssel?

Scouterna bygger helt på frivilliga insatser. Vi söker kontinuerligt fler vuxna som vill engagera sig som ledare eller hjälpa till på annat sätt. Utan ledare blir det ingen scouting. Är du intresserad? Läs mer HÄR eller hör av dig till scouternabryssel@gmail.com.